Skip to content

Beeldend kunstenaar

Mirjan Koldeweij

Op deze foto zie je mij, Mirjan Koldeweij. Hier ben ik in mijn element: buiten aan het werk. Schetsen maken, de omgeving onderzoeken, ik ga er bijna in op. 

Na zo’n onderzoeksfase sudderen ideeën vaak nog even. Soms vind ik een mooi stuk hout of pak ik er een stuk staal bij en ga ik aan de slag. Vaak komt er een beeld in mijn gedachten en zoek ik het materiaal erbij. Bij opdrachten begin ik juist bij mensen, bij verhalen. Ik zoek betrokkenen op, ga in gesprek en haal verhalen op. Dan is dat mijn startpunt.

Staal is een oude liefde. Op de academie leefde ik op toen ik in de las-werkplaats aan het werk mocht. Het materiaal, de bewerking ervan, ik had mijn plek gevonden. ‘Jij bent een grafische beeldhouwer’, hoorde ik daar. Daar denk ik nog wel eens aan terug, ik vind het nog steeds een goede beschrijving van mijn werk.

Ik werk met lijnen, details en duidelijke vormen. En je ziet tegenstellingen. Mijn beelden zijn robuust én subtiel. De natuur speelt een grote rol, maar ik zet het materiaal wel naar mijn hand. Ik combineer grote gebaren met fijne details. Mijn beelden nemen echt ruimte in -ook al zijn ze niet altijd heel groot. Het werk is in die zin monumentaal.

Ik werk vanuit mijn atelier aan huis, in Eibergen. Ik maak vrij werk én werk aan projecten in opdracht voor particulieren, instellingen, bedrijven, gemeenten en provincies. Ik ontwikkel ook kunst- en erfgoedprojecten op scholen, in opdracht van scholen, musea, cultuurpunten en gemeenten.

Mijn missie is om kunst te laten ontstaan door mijzelf af te vragen voor wie de kunst wordt gemaakt en wat ik met het kunstwerk wil vertellen. Ik ga in gesprek met betrokkenen en zo ontstaat een verhaal. Of eigenlijk is dat er al en haal ik het op. Zo ‘klopt’ mijn kunstwerk met de omgeving en draagt het werk het verhaal van de betrokkenen. Die sociale component is voor mij erg van belang. Op deze manier wil ik mijn kunst onderdeel laten zijn van de samenleving.

Is je interesse gewekt, bel of mail gerust!

Atelier van Kunst van Koldeweij
Mirjan aan het werk in haar atelier

Bekijk meer werk