Skip to content
Praotvolk

Beeldenserie Praotvolk voor de Nettelhorsterweg (N825). Een opdracht van de Provincie Gelderland i.s.m. Burgerinitiatief De Slimste Weg. Realisatie 2023.                          

Het boerenbestaan en het naoberschap is een groot goed in de Achterhoek. De N825 is een belangrijke provinciale route in dit gebied. Met naoberschap en het boerenbestaan begon mijn idee om lokale bewoners (en dieren) een gezicht te geven in deze opdracht. Metershoge silhouetten van cortenstaal vertellen elk hun eigen verhaal. Het zijn bijzondere mensen en dieren die symbool staan – die ertoe doen of iets hebben betekend voor hun naaste omgeving. 

 

“Onthulling beeld Livia”

Meer informatie over Praotvolk

De zes beelden van Praotvolk zijn ontstaan door gesprekken met omwonenden. Eerst zijn de man Wily en vrouw Annie voorgedragen. Zij hebben zich jarenlang maatschappelijk ingezet voor de naaste omgeving, vandaar hun nominatie. Daarnaast is het kind Livia centraal gesteld, als symbool voor de toekomst.

Nadat de selectiecommissie de voorkeur had uitgesproken voor mijn schetsvoorstel, breidde ze de opdracht uit met de vraag om onderzoek te doen naar de opmerkelijke dieren uit de omgeving. Zo kwamen koe Mina van melkveehouderij Koeleman en hengst Verdi van Team Nijhof naar voren. Ook zijn hen en haan Jo-Han aangedragen door Geesterens Belang. Een unicum, want het gaat hier niet om levende dieren maar om de haan én hen op de kerktoren van Geesteren. Zo kwam het aantal beelden op zes. Zes grote stalen kunstobjecten langs de N825; elk met een eigen verhaal.

Je kunt er langs fietsen of wandelen en per beeld lezen welk verhaal erbij hoort.